Varför är det viktigt att avkalka kaffemaskinen?
Vatten innehåller en hög andel kalcium- och magnesiumsalter som är en viktig del av den mänskliga kosten. Men när vattnet värms upp i pannan sönderdelas kalcium och magnesium och bildar kalk. Kalk kan spridas inuti pannor, pumpar och alla andra inre delar som transporterar vatten. De delar där vattnet står stilla en stund, t.ex. pannan, drabbas mest.
Även om kalcium och kalk inte är giftiga ämnen, är det bäst att inte lämna dem utan uppsikt i kaffemaskinen. För det första kan skikten av kalk isolera vattnet från värmekällan och därmed orsaka svårigheter att uppnå den optimala extraktionstemperaturen. Om kaffemaskinen inte når en optimal temperatur för bryggning blir det svårt att extrahera kaffebönornas fulla smak.
När pannans kapacitet att värma äventyras tvingas maskinen att arbeta hårdare, vilket resulterar i en ökad elförbrukning. En maskin som inte fungerar kommer att börja vibrera och förberedelsestiden kommer att förlängas eftersom kalkavlagringar kan orsaka avbrott i vattenflödet.
Dessa problem med uppvärmning, tilltäppning och smakabstraktion ger en lägre kvalitet på extraktionen och kan också orsaka skador på komponenterna i din kaffemaskin.
En korrekt avkalkningsprocedur kan ge följande fördelar
- Förlänger kaffemaskinens livslängd.
- Undviker reparationskostnader på grund av kalkskador
- Säkerställer kropp, arom och intensitet hos kaffet i koppen.
- Garanterar en korrekt kaffetemperatur.
- Minimerar ljudet som skapas av kaffemaskinen under bryggning.
På många automatiska kaffemaskiner, inklusive Gaggia Magenta, finns avkalkningsprogram i inställningarna som ger användare möjligheten att hantera procedurerna för avkalkning i endast några få steg. Dessa program kräver användning av avkalkningsprodukter som sätts in i maskinen under avkalkningsprocessen. Det rekommenderas verkligen inte att använda vinäger eftersom det huvudsakligen består av ättiksyra och vatten, som inte tar bort oljor med samma effektivitet som avkalkningsprodukter, och som också kan lämna rester och lukt som inte passar särskilt bra ihop med kaffesmaken.
I den här videon presenterar vi en komplett guide för hur avkalkning av Gaggia Magenta Prestige bör genomföras.